Tijdens Prinsjesdag in september heeft het kabinet kenbaar gemaakt dat zij het lage btw-tarief willen verhogen van 6% naar 9%. Inmiddels is het Belastingplan goedgekeurd, wat betekent dat de wijziging definitief is en per 1 januari 2019 in werking treedt.

In dit bericht treft u antwoorden op veel gestelde vragen en nuttige tips over de wijzigingen en de manier waarop u dit implementeert in Unit4 Multivers.

Voor welke goederen en diensten geldt het lage btw-tarief?

Op de website van de Belastingdienst vindt u hierover uitgebreide informatie:

Wat betekent dit voor mij als ondernemer?

De tariefverhoging heeft invloed op de financiële administratie, facturatie en natuurlijk de btw-aangifte. Bovendien heeft het invloed op de prijzen van goederen en diensten. Zeker wanneer u laag-btw producten/diensten levert aan consumenten dan ligt dit gevoelig, want de consument voelt dit in zijn portemonnee. Verhoogt u de prijzen of verlaagt u de prijs exclusief btw en neemt u dus de kosten voor uw rekening?

Ook wanneer u zelf geen laag-btw producten/diensten levert dan heeft u met deze btw wijziging te maken. Op inkoopfacturen kan namelijk wel 9% staan.

 

wijziging btw

 

Speciale aandacht voor offertes!

Het einde van het jaar nadert. Maakt u offertes met het lage btw-tarief voor uw klanten en bestaat de kans dat de order pas valt in 2019 of wordt pas gefactureerd in 2019? Dan is het belangrijk dat u het nieuwe btw-tarief al op de offerte vermeldt. Hiermee voorkomt u problemen in het nieuwe boekjaar. Levert u het product/de dienst in 2019, maar wordt de factuur betaald in 2018? Dan moet 6% worden gehanteerd.

Wat betekent dit voor het gebruik van Unit4 Multivers?

Unit4 heeft een update aangekondigd die vanaf 13 december beschikbaar wordt gesteld voor de volgende producten:

  • Unit4 Multivers/Accounting 10.10 (online en offline)
  • Unit4 Multivers Management Monitor update
  • Unit4 Multivers Web update
  • API 1.9.x updates en 1.10 release

Unit4 heeft een document opgesteld waarin de gevolgen voor de diverse producten zijn beschreven en wat gebruikers dienen te doen indien zij wel of juist niet op een nieuwe versie overstappen. Document downloaden

Werkt u zelf met producten/diensten met laag btw-tarief? Dan kan deze wijziging impact hebben op uw productportfolio en de inrichting van de software.

Vragen en ondersteuning

Wij kunnen ons voorstellen dat dit een lastig vraagstuk kan zijn voor u als ondernemer. Zeker wanneer u zelf het lage btw-tarief hanteert of wanneer u te maken heeft met toeleveranciers die dit hanteren.

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u ondersteuning bij de implementatie. Wij helpen u graag.

Bart Scheepens

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neemt u dan contact op met Bart Scheepens

06 - 5130 3887 [email protected]