De staatssecretaris van Financiën heeft Kamervragen over een bericht in de Telegraaf dat de lijst met belastingparadijzen is gehalveerd beantwoord. Barbados, Grenada, Zuid-Korea, Macao, Mongolië, Panama, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn van de eerder opgestelde zwarte lijst gehaald. De staatssecretaris verwijst voor het antwoord op de vraag naar de redenen hiervoor naar een verslag van de Ecofinraad van 23 januari 2018.
Naast de zwarte lijst is er een grijze lijst met landen die door de EU als coöperatieve jurisdicties worden omschreven. Deze landen hebben toegezegd om in 2018 hun wetgeving aan te passen naar internationale en EU-standaarden. De grijze lijst is als bijlage bij de antwoorden op de Kamervragen opgenomen.

De EU-lidstaten zijn maatregelen overeengekomen om druk uit te oefenen op landen op de zwarte lijst om hun wetgeving aan te passen. Het gaat zowel om fiscale als om niet-fiscale maatregelen. Op fiscaal gebied zullen EU-lidstaten ten minste een van de volgende maatregelen toepassen:

  1. intensivering van het toezicht op bepaalde transacties;
  2. verhoogd risico op controle voor belastingplichtigen die voordelen ondervinden van bepaalde regimes; of
  3. verhoogd risico op controle voor belastingplichtigen die structuren gebruiken waarin landen voorkomen die op de lijst staan.

Daarnaast zijn de lidstaten aanvullende, niet verplichte, maatregelen overeengekomen.

Ministerie van Financiën publicatie 2018-0000021296, 2018Z01131

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neemt u dan contact met ons op

040 - 8800 100 [email protected]